جزئیات وبلاگ

image
image
5 اردیبهشت 1402

ویروس هپاتیت B

ویروس هپاتیت B

ویروس هپاتیت B ویروس بسیار مقاومی است. به طوری که این ویروس در 20- درجه سانتی گراد مدت ها پایدار می ماند و در حرارت 37 درجه هم ساعت ها فعال باقی می ماند. ولی به وسیله جوشاندن به مدت 10 دقیقه و حرارت "اتوکلاو" و ترکیبات شیمیایی مانند "هیپوکلریت سدیم" و "فرمالدئید" غیر فعال می شود.

کاملاً به اثبات رسیده که راه انتقال ویروس هپاتیت B به بدن از راه تزریق است. استفاده از سوزن و سرنگ آلوده، تزریق خون و فرآورده های آلوده آن و وسایل دندانپزشکی و جراحی که به طور کامل استریل نشده اند باعث انتشار عفونت و ورود ویروس به بدن افراد سالم می شوند.

معتادان به مواد مخدر و افرادی که با سوزن های غیر استریل اقدام به تزریق مواد و خالکوبی می کنند سبب انتقال بیماری می شوند. البته راه های دیگری هم غیر از راه انتقال با تزریق وجود دارد که از آن جمله می توان به انتقال از مادر به جنین و انتقال مدفوعی-دهانی و مقاربتی اشاره کرد.

ویروس بعد از این که به بدن وارد می شود، یک تکثیر در محلی در خارج از کبد دارد که محل آن دقیقاً مشخص نیست. سپس به کبد وارد می شود و تکثیر پیدا می کند که این تکثیر منجر به اختلال در اعمال آنزیماتیک کبد می شود.

در جریان عفونت با ویروس هپاتیت B، ممکن است عفونت بدون علامت باشد و یا به صورت هپاتیت مزمن و گاهی با ایجاد سرطان کبدی بروز کند.

شناسایی افراد بیمار و استفاده نکردن از خون آنها در انتقال خون و یا استریل کردن وسایل جراحی و دندانپزشکی، سوزن و سرنگ تزریقات قبل از استفاده می تواند سبب کاهش انتقال هپاتیت B شود. هپاتیت B همراه با آنتی ژن دلتا بسیار شدیدتر از هپاتیت B بدون عامل دلتا است و مرگ و میری حدود دو تا 20 درصد دارد. بهترین و مؤثرترین روش برای پیشگیری از هپاتیت B ایجاد ایمنی فعال به وسیله واکسیناسیون است.

با توجه به راه اصلی ورود این ویروس به بدن که از راه تزریق و به وسیله خون و فرآورده های خونی آلوده، سوزن، سرنگ و وسایل پزشکی غیر استریل صورت می گیرد، این بیماری بیشتر در افرادی که دریافت خون و تزریقات داشته اند و یا کارکنان بیمارستان (آزمایشگاه، اتاق عمل، بخش دیالیز) پزشکان و دندانپزشکان دیده می شود.

بیماری هپاتیت B از بسیاری از جهات با بیماری هپاتیت A تفاوت دارد. این تفاوت ها عبارتند از:

  • در هپاتیت B تظاهرات خارج کبدی وسیعی شامل درد مفاصل، به خصوص مفاصل کوچک و طیفی از بیماری ها نظیر آرتریت، نفریت و درماتیت به وجود می آید.
  • هپاتیت B اشکال مزمن و طولانی مدت (بیش از شش ماه) بیماری را ایجاد می کند.
  • دوره نهفتگی هپاتیت B طولانی است و از 50 تا 180 روز متغیر است و بیشتر از راه تزریق انتقال می یابد. حدود سه تا چهار هفته قبل از بروز یرقان نشانه های مقدماتی نظیر تب، بی قراری و بی حالی که کاملاً شبیه به علایم هپاتیت A است مشاهده می شود. علاوه بر آن در 10 تا 20 درصد موارد ممکن است علایمی به صورت جوش های پوستی و درد مفاصل دیده شود. با بروز یرقان، نشانه های گوارشی به شکل تهوع، استفراغ، درد ناحیه راست و بالای شکم و بزرگی کبد و طحال ظاهر می شود.
  • ویروس هپاتیت B نیز مانند ویروس هپاتیت A انتشار جهانی دارد. ولی بر خلاف آن می تواند برای مدت طولانی در جوامع انسانی باقی بماند.
  • در هپاتیت B محدودیت سنی و فصلی وجود ندارد. بنابراین در تمام فصول سال و در تمام سنین در کلیه نقاط دنیا دیده می شود.

    اشتراک گذاری :

نظر بدهید