جزئیات وبلاگ

image
image
5 اردیبهشت 1402

ضعف عمومی بدن

ضعف عمومی بدن

ضعف بدن یک بیماری نیست بلکه یک شکایت است، ضعف بدن و خستگی احساسی است که توسط فرد و به صور مختلف از جمله: بی حالی، کسالت و زود خسته شدن، فقدان انگیزه و نیرو، از دست دادن میل و علاقه به کارهای روزمره، شادابی کم یا احساس یأس و ناامیدی بیان می شود; همچنین به صورت احساس باطنی ضعف و میل شدید به استراحت یا خوابیدن نیز بیان می گردد.

علت ضعف بدن و راه های غلبه بر آن ها

1- خواب ناکافی

یکی از شایع ترین دلایل خستگی، کم خوابی است. بنابر آمار موسسه ملی سلامت آمریکا، 70 میلیون نفر از آمریکایی ها از کمبود خواب مزمن رنج می برند.

راه حل: هر شب 7 الی 8 ساعت بخوابید.

2- قطع تنفس در خواب (Sleep Apnea)

بعضی افراد با این که شبانه 8 ساعت یا بیشتر هم می خوابند، باز هم در طول روز خسته اند. Sleep Apnea در واقع قطع موقتی تنفس در خواب است که مدت چندین ثانیه طول می کشد. هر بار که شما دچار این حالت می شوید برای لحظاتی از خواب بیدار می شوید و ممکن است خود شما هم از این بیدار شدن های کوتاه اطلاعی نداشته باشید.

راه حل: در صورت اضافه وزن، وزن خود را کم کنید، سیگار را ترک کنید.

3- غدای ناکافی

تغذیه ناکافی هم یکی دیگر از دلایل خستگی است. همچنین خوردن غذاهای اشتباه می تواند چنین مشکلی ایجاد کند. اگر شما روز خود را با خوردن شیرینی جات شروع می کنید، گلوکز خون شما به سرعت افزایش می یابد و به همان سرعت نیز پایین می آید در نتیجه شما پس از مدت کوتاهی احساس کسالت و خستگی می کنید.

راه حل: همیشه یک صبحانه کامل بخورید. سعی کنید صبحانه شما شامل پروتئین و کربوهیدرات های کمپلکس باشد مانند تخم مرغ و غلات. این ترکیب غذایی یک منیع انرژی است که به تدریج در اختیار سلول های بدن شما قرار می گیرد.

4- کم خونی (Anemia)

آنمی یکی از دلایل خستگی در خانم ها است و زمانی اتفاق می افتد که اکسیژن کافی توسط گلبول های قرمز در اختیار سلول های بدن قرار نمی گیرد. آنمی با یک تست خون ساده قابل تشخیص است.

راه حل: درمان آنمی به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد. مثلا آنمی کمبود آهن (Iron Deficiency Anemia) با کمک مکمل غذایی آهن یا غذاهای دارای آهن مانند گوشت، جگر، لوبیا و … درمان می شود.

5- افسردگی

افسردگی علاوه بر اینکه بر روی روان اثرات سوء می گذارد، بلکه باعث اختلالات فیزیکی مانند خستگی، سردرد و بی میلی جنسی می شود. اگر به مدت 2 هفته یا بیشتر به این علایم دچار شدید، احتمالا به افسردگی دچار شده اید.

افسردگی به خوبی به روان درمانی و دارو پاسخ می دهد. برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید.

6- کم کاری تیروئید (Hypothyroidism)

تیروئید یکی از غدد درون ریز بدن است که در گردن و جلوی حنجره واقع شده است. این غده متابولیسم و سوخت و ساز بدن را کنترل می کند. هنگامی که فعالیت این غده کم می شود شما دچار خستگی و کسالت می شوید.

راه حل: یک تست خون می تواند کم بودن هورمون های تیروئید شما را تایید کند. هورمون های سنتتیک که توسط پزشک شما تجویز می شوند به راحتی متابولیسم بدن شما را به حالت عادی بر می گردانند.

7- خوردن کافئین زیاد

همه ما می دانیم که خوردن کافئین باعث افزایش هوشیاری و تمرکز می شود. اما محققان به این نتیجه رسیده اند که خوردن مقادیر زیاد مواد غذایی حاوی کافئین ممکن است باعث ایجاد خستگی شود.

راه حل: از خوردن قهوه، چای، شکلات و داروهای حاوی کافئین به مقدار زیاد پرهیز کنید.

8- عفونت پنهان مجرای ادرار

معمولا عفونت مجرای ادرار با علائمی چون سوزش ادرار و احساس ادرار فراوان داشتن شناخته می شود. اما این عفونت بعضی وقت ها هیچ علامتی غیر از خستگی ندارد.

راه حل: یک تست ادرار می تواند وجود یا عدم وجود این عفونت را تایید کند. با پزشک خود مشورت کنید. این عفونت وخستگی ناشی از آن به راحتی در عرض یک هفته از بین می رود.

9- دیابت

در افراد دیابتی گلوکز در خون باقی می ماند و توسط سلول ها استفاده نمی شود و به انرژی تبدیل نمی شود.در نتیجه بدن به کمبود انرژی و خستگی دچار می شود. برای آگاهی از علائم دیابت به این پست مراجعه کنید.

راه حل: برای تایید ابتلا یا عدم ابتلا به دیابت به پزشک مراجعه کنید. این بیماری نیز قابل کنترل است.

10- بیماری های قلبی

بیماری های قلبی خصوصا در سنین بالا باعث ایجاد خستگی حتی در حین انجام کارهای ساده روزانه می شوند.

راه حل: مشورت با پزشک و استفاده مرتب از داروهای تجویز شده و تغییراتی در سبک زندگی، باعث تحت کنترل در آمدن بیماری های قلبی می شوند.

11- حساسیت های غذایی

بسیاری از پزشکان بر این عقیده اند که آلرژی به بعضی مواد غذایی می تواند باعث خواب آلودگی و خستگی شود. چنانچه پس از خوردن بعضی مواد غذایی خاص دچار کسالت می شوید، احتمال حساسیت به آن ماده غذایی را در نظر بگیرید.

راه حل: می توانید با پزشک خود مشورت کنید و یا اینکه از خوردن مواد غذایی که این حالت را در شما به وجود می آورند خودداری کنید.

12- سندرم خستگی مزمن (Chronic Fatigue Syndrome)

چنانچه خستگی شما بیش از 6 وجود داشته و شدت خستگی شما به حدی است که از عهده کارهای روزانه خود بر نمی آیید، احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد. شایع ترین علامت این بیماری، خستگی شدید و دائم بدون علت خاص است.

راه حل: مشورت با پزشک و انجام دادن بعضی تمرینات بدنی خاص و تغییراتی در سبک زندگی باعث بهبودی می شود.

راه حلی سریع برای خستگی های متوسط

چنانچه شما به خستگی متوسط که هیچ دلیل خاص پزشکی برای آن پیدا نشده است دچارید، ممکن است ورزش کردن یک راه حل خوب باشد. یک پیاده روی یا دوچرخه سواری 20 دقیقه ای به مدت 3 روز در هفته راه بسیار مناسبی برای غلبه بر خستگی است.

نکاتی که در جهت تشخیص و درمان صحیح و به موقع علت ضعف باید مورد توجه کادر درمانی قرار گیرند عبارتند از:

1 – گرفتن شرح حال دقیق و کامل از بیمار که زمان شروع و کیفیت آن در طول روز، ارتباط آن با ماده غذاییخاص، سابقه بیماری قبلی، سابقه زایمان و … باید به دقت سؤال شود.

2 – انجام معاینات لازم مانند گرفتن فشار خون، درجه حرارت و باید به سایر علایم همراه نیز توجه کرد.

به طور مثال مشاهده موهای زبر، ریزش یک سوم خارجی ابروها، صدای خشن، حالت خمیری پوست به نفع کم کاری غده تیروئید میباشد و یا افزایش ضربان قلب، لرزش، موهای نازک، کف دستهای گرم و مرطوب به نفع پرکاری تیروئید است; همچنین رنگ پریدگی پوست و ملتحمه حاکی از وجود کم خونی است.

زبان صاف و شفاف و ترک خوردگی کنار لب ها نشانه کمبود ویتامینها میباشد. بیماری که با خارش مراجعه میکند و در معاینه کبد بزرگی دارد که ممکن است همراه با زردی یا بدون زردی باشد نشانه هپاتیت است.

مشاهده کبودی پوست بدن که گاهی همراه با رنگ پریدگی است دلیل کمبود پلاکت است که ممکن است که بخشی از یک اختلال خونی باشد.

وجود تب یک بیماری عفونی را مطرح میکند و یا پایین بودن فشارخون همراه با تغییر رنگ پوستنشانه نارسایی غده فوق کلیوی است. به هر حال بیماری که با ضعف عمومی مراجعه میکند از زمان ورود بیمار و مشاهده او تا پایان معاینه بالینی میتوان حدس هایی زد و برای اطمینان میتوان از آزمایشهای مختلف کمک گرفت.
3 – تهیه نمونه آزمایشگاهی در صورت لزوم مانند تهیه نمونه خلط، مدفوع، لام خون، آزمایش کامل ادرار و خون
4 – تشخیص بیماری بر اساس شرح حال و معاینات و با توجه به بیماریهای شایع در منطقه
5 – آموزش موارد بهداشتی مورد نیاز به بیمار و اطرافیانش
6 – ارجاع به پزشک در صورت لزوم
7 – پیگیری صحیح و به موقع بیمار.

    اشتراک گذاری :

نظر بدهید