نفخ شکم
نفخ شکم
1نفر از هر 10 بیمار که در انگلستان به پزشک مراجعه میکنند، دچار مشکلات گوارشی است و شایعترین مشکل گوارشی، درد و نفخ شکم میباشد. بسیاری از بیماران بعد از اینکه پزشک بیماری آنها را تحریک روده تشخیص داد، به منزل باز میگردند؛ بدون اینکه علت آن را جویا شوند. در این مقاله به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. زمانی که احساس کنید شکم شما کاملاً سفت و پر شده است، مبتلا به نفخ شدهاید که معمولاً با گاز رودهای و آروغ زدن همراه است. این گاز توسط باکتریهای موجود در دستگاه گوارش تولید میشود.
باکتریها، گاز را از طریق مواد غذایی که خورده شده، اما به درستی و به طور کامل هضم و جذب نشده است، تولید میکنند. به هر حال، این مسأله اصلاً شوخی نیست و اگر آن را درمان نکنید، میتواند موجب مشکلات جدی شود. نفخ معده را به عنوان یک نشانه در نظر بگیرید و آن را یک سیگنال هشدار دهنده فرض کنید که نشان میدهد، همه چیز در بدن شما خوب عمل نمیکند و لازم است برای رفع آن کاری انجام دهید. نفخ معده به عدم تعادل گوارش و مشکلات دستگاه گوارش مربوط میشود. از علل نفخ و مشکلات گوارشی میتوان به اسید کم معده و ترشح کم آنزیمهای معده، استرس، عدم تحمل غذا، تحرک کم روده و … اشاره کرد.
خوراکی هایی که باعث باد شکم (نفخ معده) می شوند
خوراکی هایی که باعث باد شکم می شوند عموما آنهایی هستند که پر از بعضی از انواع پلی ساکارید (polysaccharides) به خصوص الیگوساکاریدها از قبیل اینولین می باشند. مثال هایی از این غذاها شامل:
- کنگر فرنگی، بروکلی، کلم، گل کلم، تره فرنگی، تربچه، شلغم
- حبوبات همچون لوبیا، عدس و سایر انواع حبوبات
- بادام زمینی، جو، گندم و مخمر درون بعضی از غذاها همچون نان
- سیر، موسیر، پیاز و سیب زمینی و سیب زمینی شیرین
- لبنیات در افرادیکه با لاکتوز مشکل دارند
- قندها و شیرین کننده های مصنوعی
- نوشابه های گازدار، ماءالشعیر و آب میوه ها
درمان و پیشگیری نفخ و یا باد شکم
درمان شامل انواع درمان ها همچون درمان با رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی و یا درمان دارویی می باشد.
درمان باد شکم با رژیم غذایی
اجتناب از مصرف خوراکی هایی که باعث ایجاد نفخ و باد شکم در شما می گردد. برای پیدا کردن این خوراکی ها از پزشک و یا متخصص تغذیه کمک بخواهید. لازم است که در صورت بعضی از غذاها سایر غذاهایی که مصرف می کنید به شکلی باشد که همه نیاز های بدن شما را تامین نماید.
غذاهایی که راحت تر هضم می شوند:
موز، مرکبات، انگور، سیب زمینی، برنج، کاهو، ماست (البته در افرادی که توانایی تحمل لاکتوز را ندارند، این خوراکی هم اذیت می کند)
چندین توصیه دیگر برای کاهش باد و نفخ معده شامل:
خوردن غذا در حجم ها و وعده های کوچک تر، چرا که خیلی از افرادی که به جای سه وعده غذایی حجیم، شش وعده غذایی کم حجم مصرف می کنند، کم تر به باد شکم مبتلا می شوند. در ضمن خوردن چای نعناع نیز کمک کننده است.
آهسته خوردن، غذاها را سریع قورت نداده و به خوبی بجویید تا هضم آن در معده راحت تر باشد.
نجویدن آدامس، چرا که با جویدن آدامس، فرد هوای بیشتری بلعیده و طبیعتا بیشتر احتمال باد شکم و نفخ در وی وجود دارد.
ترک سیگار، چرا که هنگامی که شما سیگار می کشید هوای بیشتری را می بلعید و همچنین سیگار باعث بهم ریختن دستگاه گوارش می شود، ترک سیگار در خیلی از افراد می تواند کمک کننده باشد.
ورزش کردن، نه تنها ورزش برای سلامت عمومی بدن خوب می باشد، بلکه باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش و در نتیجه کاشه میزان نفخ و باد شکم می گردد.
درمان های دارویی برای نفخ شکم و باد معده
داروهای حاوی زغال که در داروخانه ها موجود می باشند با جذب گازهای درون دل و روده، کمک به بهبود نفخ معده می نمایند. البته قبل از مصرف این داروها با پزشکتان مشورت نمایید؛ چرا که این دارو ها ممکن است مواد لازم سایر داروها را نیز جذب نماید.
پروبیتیک ها، نیز در بعضی از افراد کمک به کاهش باد شکم می نماید.
ریفاکسیمین، این داروی آنتی بیوتیکی که برای درمان اسهال مصرف می شود، بر روی باد شکم نیز تاثیر دارد.
نظر بدهید