جزئیات وبلاگ

image
image
5 اردیبهشت 1402

سرطان کیسه صفرا

سرطان کیسه صفرا

کیسه صفرا اندامی است به شکل گلابی که صفرا را در خود ذخیره می کند. صفرا در کبد تولید می شود و توسط مجرایی وارد کیسه صفرا شده و در آنجا ذخیره می گردد. صفرا مایعی ارزشمند است که به فرد کمک می کند تا غذاهای مصرف شده را بهتر هضم کند. البته عملکرد اصلی و مهم صفرا، شکستن چربی های موجود در مواد غذایی می باشد.

صفرا مایعی تلخ زرد رنگ می باشد و از موادی مانند کلسترول، لیسیتین، کلسیم، نمک های صفراوی و اسید ها تشکیل شده است.

شیوع سرطان کیسه صفرا بسیار کم است. اگر سرطان کیسه صفرا زود تشخیص داده شود، احتمال بهبودی فرد بسیار زیاد است، اما در بسیاری از موارد این گونه نیست و احتمال بهبودی کاهش می یابد.

علایم سرطان کیسه صفرا

علایم ابتدایی سرطان کیسه صفرا نامشخص است و گاهی اوقات هیچ علامت واضحی ندارد. بنابراین به سادگی می تواند رشد کند و بزرگ شود .علایم و نشانه های سرطان کیسه صفرا شامل موارد زیر می باشد:

درد شکم به خصوص در ناحیه فوقانی و راست ناحیه شکم

نفخ شکم

خارش

تب

از دست دادن اشتها

فرد مبتلا بدون اینکه فعالیتی داشته باشد، دچار کاهش وزن می شود

حالت تهوع

زردی پوست و سفیدی چشم

افرادی که سابقه ابتلا به سنگ های صفراوی را دارند، باید بیشتر مراقب ابتلا به این نوع سرطان باشند.

علل سرطان کیسه صفرا

محققان علت مشخصی را برای بروز سرطان کیسه صفرا پیدا نکرده اند، با این حال معتقدند زمانی در کیسه صفرا مشکلی پیش می آید که در سلول های سالم آن جهش ژنتیکی اتفاق بیفتد.

این جهش های ژنتیکی سبب رشد بیش از حد سلول ها می شوند و سرانجام توموری در کیسه صفرا ایجاد می شود که می تواند از کیسه صفرا نیز بیرون رفته و نواحی دیگر بدن را نیز درگیر کند. بنابراین تشخیص زود هنگام سرطان کیسه صفرا بسیار مهم است.

عوامل خطر سرطان کیسه صفرا

جنس فرد: تحقیقات نشان داده است که سرطان کیسه صفرا در خانم ها شایع تر از مردان می باشد.

سن فرد: احتمال بروز سرطان کیسه صفرا مانند بسیاری از بیماری ها و سرطان های دیگر با افزایش سن افزایش پیدا می کند.

سابقه ابتلای فرد به سنگ کیسه صفرا: افرادی که سابقه ابتلا به سنگ های صفراوی را دارند، باید بیشتر مراقب این نوع سرطان باشند و در صورت مشاهده علایم بالا، به پزشک متخصص مراجعه کنند.

سابقه ابتلای فرد به دیگر بیماری های کیسه صفرا: افرادی که به دیگر بیماری های کیسه صفرا مبتلا شده اند مانند عفونت مزمن کیسه صفرا، کیست کیسه صفرا و ... بیشتر در معرض سرطان کیسه صفرا قرار دارند.

سیگار کشیدن

اضافه وزن

غیر طبیعی بودن مجرای صفراوی: افرادی که به طور مادر زادی دچار اختلال در مجرای صفراوی خود هستند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کیسه صفرا قرار دارند.

پولیپ های کیسه صفرا: پولیپ ها، تومورهای غیر سرطانی و خوش خیمی هستند که ممکن است در کیسه صفرا برخی افراد وجود داشته باشند و در برخی شرایط، احتمال بدخیم و سرطانی شدن آنها وجود دارد.

تشخیص

آزمایش خون: پزشکان با بررسی آزمایش خون عملکرد کبد را بررسی می کنند.

روش های تصویر برداری از کیسه صفرا: پزشکان سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI را برای تشخیص دقیق تر و بررسی بیشتر کیسه صفرا انجام می دهند.
برای درمان سرطان کیسه صفرا در ابتدا سعی می شود با برداشتن کیسه صفرا از گسترش سرطان جلوگیری شود
.

مراحل پیشرفت سرطان کیسه صفرا

مرحله اول: در این مرحله، سرطان کیسه صفرا محدود به لایه های درونی کیسه صفرا می باشد.

مرحله دوم: در این مرحله، تومورهای سرطانی به لایه بیرونی کیسه صفرا نیز می روند.

مرحله سوم: در این مرحله، سرطان کاملا کیسه صفرا را گرفته و به یک و یا چند اندام در نزدیکی آن مانند کبد و روده باریک و معده حمله می کند. همچنین ممکن است به غدد لنفاوی مجاور نیز گسترش یابد.

مرحله چهارم: این مرحله، آخرین مرحله از گسترش سرطان کیسه صفرا می باشد که تومورها کاملا بزرگ شده و به مناطق دورتر در بدن نیز هجوم می کنند.

درمان

درمان این سرطان به مراحل پیشرفت سرطان بستگی دارد.

جراحی: دو روش جراحی وجود دارد: جراحی درمانی، جراحی تسکینی. جراحی درمانی زمانی انجام می شود که مطالعات تصویر برداری نشان دهند که جراح قادر است تمام بافت های سرطانی را بردارد. در این حالت پزشک برداشت همه بافت های سرطانی را اعلام می دارد. جراحی تسکینی برای کاهش درد بیمار یا از بین بردن انسداد مجاری صفراوی استفاده می شود که باعث درمان بیماری نمی شود.

درمان با اشعه ( رادیوتراپی )

شیمی درمانی: داروهایی مثل میتومایسین یا ترکیب 5 فلورواوراسیل دوکسوروبیسین و میتومایسین می توانند باعث کوچک شدن سرطان کیسه صفرا شوند.

    اشتراک گذاری :

نظر بدهید